31 MAJ REBECCA BJÖRLING, DANSLÄRARE

ALLA kan dansa balett!

Vad tänker vi när någon säger ordet balett?

…Piruetter, höga hopp, fluffiga kjolar, tjejer som svävar på tå, höga ben, prinsar och prinsessor, drama, klassisk musik, svanar, blod, svett och tårar …

För mig är balett mycket mer än det som vi ser på scen, tv och filmer. Jag ska försöka förklara.

Att bli en professionell dansare är som att bygga ett hus från grunden. Huset måste först få en solid och stadig grund, sen kan taket läggas på och vi kan börja inreda. Dansaren måste jobba fram en stark grund teknik innan hen kan börja utföra häftiga ”tricks”.

Och den grunden, den dagliga träningen är balett.

Balett är mer än bara förfinad teknik. Du kan använda balett för att förfina dig själv som person också. Balettträning kräver stor fysisk och mental kontroll samtidigt som den förvandlar dig till en centrerad, balanserad, förlängd och fysiskt graciös person. Att bara stå upp är en konstform, och det är en stor del av ditt första intryck. Det är därför att en kontinuerlig balettträning kan förbättra ens självförtroende och självkänsla.

Balett ger också kompetens som uppmärksamhet på detaljer, behärskning, form, harmoni, precision, disciplin, social nåd och medvetenhet om dig själv och gruppen – alla färdigheter som hjälper unga att lyckas i den vuxna världen.

26 MAJ ROBERT WÄGAR, DANSLÄRARE

En vanlig eller ovanlig dag som danslärare för en 41-årig man som levt sin passion hela sitt liv. Låt mig tillägga, kommit tillbaka från 5 st diskbråck varav två spruckna, ischias i vänster ben och arm, utan operation! (får bli ett annat inlägg)

Ok, så här kan en vanlig tisdag se ut i mitt yrke.

Rehab på morgonen, egen dansträning 12.00-15.00 sedan undervisning 16.00-18.20 på House of shapes. 20.00-21.30 hiphop på annan skola.

Detta kan ändras om man även vikarierar.

 Nu tar vi om det… Måndag-Onsdag

Det är måndag man har precis varit på Dans och Cirkus högskolan och undervisat blivande pedagoger. Efter klassen tar man upp mobilen för att se hur lång tid man har på sig att ta sig från Tekniska högskolan till Tyresö där klasserna går mellan 16.30-21.15

Väl med mobilen i handen har man fått meddelande…

Hej skulle du kunna vara vikarie imorgon tisdag 10.10-14.00 i Sköldinge (Flen/Katrineholm) vår ordinarie lärare kan ej komma. 

-Ok jag tar det. (Vilket jag oftast gör när de behöver vikarie för jag har själv varit ansvarig för hip-hop undervisningen på den skolan i 10år, innan jag sa upp mig.)

Klockan är 22.45 har precis kommit hem från klasserna. Lika bra fixa sig och försöka sova direkt inför tisdag.

Med andra ord ingen rehab eller egen träning denna tisdag.

Vi tar tisdag igen, med liten ändring.

Man går 07.00 tar sig till centralen för att hinna med tåget 8.29 mot Flen. Från Flen taxi till Sköldinge.

Undervisar 10.10-14.00 taxi tillbaks till Flen för att hinna med tåget 14.29 mot Stockholm.

Väl i Stockholm 15.25 ta sig till House of Shapes där klassen börjar 16.00 slutar 18.20, nästa klass 20.00 på annan skola, dagen slutar 21.30 och nu äntligen åker jag hem. Hemma ca 23.00.

Helt slut… stretchar, rullar lite, en dusch KNOCK OUT!

Somnar ca 01.00, det tar lite tid att varva ner…

Blundar ”en sekund” klockan ringer, redan onsdag… Dagens schema 10.30-12.00 undervisning på en utbildning. Rehab/egen träning 14.00-15.00. Klasser på House of Shapes 16.00-19.00. Hemma runt 20.00 äter mat och somnar oftast ganska snart därefter.

Ja lite så kan det se ut. Detta var tre av sju dagar ur mitt liv och mina dagliga rutiner. Plus eventuellt extra undervisning vilket detkan även bli måndag, tisdag, fredag. Och helger. Workshop, domarjobb mm.

Vissa undrar hur jag orkar?

Det är kul, det är detta jag gjort i hela mitt liv och jag älskar att dela min passion och kunskap med människor i alla åldrar.

Via dansen har jag själv vuxit som person, fått vänner för livet, träffat människor från alla världens hörn, träffade även mamman till mina underbara barn mm.

Även tagit del av andras liv, sett många människor växa, bygga upp sitt självförtroende, sammanhållning, fått en nystart i livet, byggt upp en karriär inom dans eller bara att det varit en hobby och vardagens glädje att få röra på sig till bra musik.

För mig är dans LIVET!

/Robban

PS Här nedan en film där jag  tillsammans med William Bois visar hur dansstilen Locking ser ut. Vi tränar ihop ibland och båda undervisar vi Locking för barn och ungdomar.

William började dansa på mina klasser när han var 8 år gammal. Han var medlem i gruppen ”Funky 4 Brothers” som tagit Locking till en ny nivå i Sverige och vunnit Streetstar och varit med i finalerna på Juste debout i Paris. Han har även uppträtt på Dansens Hus Urban Connection, Talang, Vitabergsparken m fl scener redan som ung. Utöver det är han en talangfull house producent under namnet Anthony Bois, ni kan hitta hans musik på spotify.

24 MAJ ROBERT WÄGAR, DANSLÄRARE

Idag  tänkte jag berätta lite om dansstilen locking och hur den kom till och växte fram.
Vem, vart, hur? 
En dansstil som skapats och grundats av Don Campbell aka Campbellock i Los Angeles, USA i slutet på 60-talet/ början på 70-talet.
Don Campbell gick i Collage och var med i skolans friidrottslag. Han var en skolans bästa athleter, men väl på skoldansen hade svårt att få kontakt med tjejerna för att han inte kunde dansa. Så han frågade sin goda vän Elroy Skiffer som var då en otroligt bra dansare och omtyckt av många tjejer i skolan, om hjälp.
Problemet var att Don var  urusel med två vänsterfötter och försökte sig på de då populära clubdanserna. Men han fick inget flyt i det och tvekade när han skulle byta rörelse.  Han  pausade med plötsliga rörelser och dessa pauser kom senare att bli  så kallade Locks.
Han freestylade i skolans cafeteria, på skoldanserna där det spelades musik och ibland började folk skratta åt honom.  Då pekade han ut dem, gick fram och gjorde akrobatiska rörelser som James Browns splits, bakåt volter och kneedrops (hoppar ner på knäna). Då började folk applådera istället.
Men dansen blev inte populär förrrän några år senare när hans dåvarande flickvän Damita Jo Freeman tog med honom till Soultrain. Hon hade blivit tillfrågad av Don Cornelius som var host och producent av Soultrain att ta med nya dansvänner.
Don Campbell var med i danstävlingen på Soultrain och vann med Damita Jo. Nu hade han fått sin dans att synas i nationell tv och Dons dansstil Locking började spridas runt i USA.
I och med att han blev en officiell soultrain dansare kom fler att bli inspirerade och dansgruppen The Campbellockers sattes ihop.
Gruppen var en freestyle grupp, hade svårt att få jobb på tv och större scener pga att det endast var afroamerikaner med i gruppen och de använde sig inte av koreografier.  På den tiden var det inte lätt att få in foten som freestyle- grupp heller.
Samtidigt i Verbum Dei Highschool skapades en lockinggrupp av lite yngre dansare. Denna grupp kom att bli kallad GoGo Brothers och bestod av Skeeter Rabbit, Tony GoGo och Buddy GoGo. De var först i USA att uppträda med synkroniserade steg, alltså koreografi på scen, med dansstilen locking.
Dessa unga dansare blev upptäckta och vänner med Greg Campbellock Jr som under denna period även blev medlem i The Lockers.
Strax efter kom Toni Basil (som gjorde orginalet till Hey Micky) ner till Los Angeles och letade upp Don med förhoppningar om att lära sig stilen. En ny grupp THE LOCKERS med Toni Basil och Dave Gregory Pope aka Campbellock Jr som koreografer och scenografer, satte fart på  gruppens karriär. Toni Basil som var vit hade även inflytelserika föräldrar i nöjesbranchen och snart var THE LOCKERS en av de popluräste akterna inom showbiz. Uppträdande på tv program som Saturday Night Live, Soul Train, Carol Burnett, The Tonight Show Starring Johnny Carson and The Midnight Special och de uppträdde med artister som Aretha Franklin, Frank Sinatra m fl.
De fick även sin egen live akt i Las Vegas och sedan kom gruppen att splittras pga oenigheter om ledarskapet.
Dansen spreds från USA, först till Japan i mitten av 70-talet via Soultrain gang som var på Japanturne. Lite senare i början på 80-talet kom Lockingen till Europa, först till London via Jeffrey Daniels som flyttade dit från USA. Lite senare via filmerna Breakin, Body Rock och även tv programmet Fame som hade avsnitt med locking,breaking och popping till fler länder.
I Sverige såg vi locking på tv första gången i programmet Freak out (Bagen) och samma år använde Herreys – Diggiloo locking steg i Eurovision som koregraferades av Billy Goodson.
Jag kom i kontakt med Locking första gången via Breakin 84 och Freak out, men inte förrän 1995 visste jag att delar av danssteg jag gjorde kom från dansstilen locking. Jag börjadeså  smått bli mer intresserad av stilen och fick kontakt med Jasper Felder och Patrik Helge i mitten på 90-talet och lärde mig mer om dessa stilar.
2004 åkte jag till Los Angeles med gruppen Funkademics och tog klass för Don Campbell. På denna resa fick jag även kontakt med Greg Campbellock Jr och James Higgins.
2005 gjorde jag första lägret i Sverige med inriktning locking kallat Funkcamp. Jag tog hit pionjärerna Greg Campbellock Jr och James Higgins aka OG Skeeter Rabbit. På detta camp lärde vi oss grunderna med rätt namn och historia. Jag har sedan dess haft ett Funkcamp varje år i Stockholm med olika lärare för att bredda vår kunskap i locking.
Greg och James blev mina mentorer och 2007 fick jag en diplom Master Student Award och 2015 fick jag en Master Locker Award av Tony GoGo och togs in som medlem i gruppen GoGo Brothers.
Jag håller klass i stilen locking för barn på onsdagar här på House of Shapes.

23 MAJ ROBERT WÄGAR, DANSLÄRARE

Hej!
Robert Wägar heter jag. Undervisar barn och ungdomar här på HOS och nu är det min tur att gästa House of Shapes-bloggen.

Jag tänkte berätta lite kort om mig själv, hur en dag kan se ut som danslärare/ dansare och lite gott och blandat från min historia, värld och dansvärlden.
Vem vet kanske lär jag ut några moves också. 🙂

Jag började själv bli dansintresserad genom hiphopkulturen i 9 års-åldern och har sedan dess i stort sätt varit aktiv.

I början var det av ren nyfikenhet för då, en ny växande kultur i Sverige; Hip-Hopkulturen. Många i Stockholms förorter blev genast en del av denna nya ungdomskultur som kom fram i New York, USA.

Varför just HipHop?
Jo, först och främst för musiken och hur jag kände när jag hörde hiphop första gången och bara vibrerade i hela kroppen. Sen att i HipHopkulturen kändes det som att alla var välkomna, oavsett etnicitet, social bakgrund osv. Var man intresserad och ville lära sig, öppnades armarna och man blev mottagen.
Sen var det ju ganska coolt med musiken, DJs, MCs (RAP), dansen (breaking/popping på den tiden), graffitti, hela altet tyckte jag, plus att jag hade mina syskon som inspirationskällor som båda var en del av denna kultur.

Så när kickade dansen igång på riktigt?
När jag var 14 år och bestämde mig för att ta mig till Rinkebygården med en av mina bästa vänner, började man träna mer på allvar. Vi tränade för att bli bättre och gick upp ganska så snabbt från nybörjargruppen till forts, avancerad och slutligen Nine degrees.
När man kom upp till ”topp-gruppen” fick man börja uppträda och det var ju målet. Kommer ihåg det var träning 3ggr i veckan och man kämpade, gav sitt allt för att få stå på scen.
Läraren Gabriel Moraga var hård och kämpade man inte fick man helt enkelt inte stå på scen. Vi fick i stort sätt tävla om våra positioner. Så träning 3ggr i veckan blev till varje dag. Slutade träna allt annat och gick över helt till dansen. Sedan dess har det blivit den största delen av mitt liv.

1992 hittade en mina vänner en artikel om Svenska mästerskap i HipHop. Och vi samlade ihop ett gäng på 4 personer, ställde upp i deltävlingen, gick vidare till Finalen och vann ”Jaffa Chill Streetdance competition 1993”.
Vi blev första svenska mästarna i ”scenisk hiphop” kan man säga.

Efter denna tävling öppnades fler dörrar. Vi började få företagsgig, jobb som bakgrundsdansare bakom artister och mer undervisning på skolor i förorterna och i stan.
Nu var danskarriären igång.

Vi spolar fram till 1997.  Jag får ett samtal från en av mina vänner att ta över ett jobb som de blir tvungna att tacka nej till pga kontrakt de skrivit på med en artist. Så jag och en vän tackade ja och därmed var vi med i ”Stjärnklart -97” med Jerry Williams, Lill Lindfors, Carola, Peter Jöback, Ainbusk Singers m.fl.
Koreograf var Jan Åström och vi var 4 dansare, 2 klassiska och 2 streetdansare.
Det unika med denna show var att det för första gången i denna produktionsform som det togs in streetdansare. Vi dansade olika streetstilar till rock n roll, till gospel m.m.
För mig blev det en utmaning.  För första gången skulle jag komma att testa nya sätt, utvidga mina vyer för att anpassa dansen till dessa artister och deras musik.

Året var 1999 då jag blev tillfrågad att vikariera på en av Sveriges största dansskolor för en välkänd Amerikansk pionjär; Mr Damon Frost.  Kommer ihåg att jag tänkte hur ska jag kunna fylla i denna mans skor och klarar jag av jobbet?
Jag tackade ja och därmed var jag mer inne i undervisningen och blev anställd på skolan och jobbade där tills den lades ner.

Sedan dess har mitt brinnande intresse för undervisning, afroamerikansk danshistoria, vokabulären och att få tillgång till rätt kunskap inom ”streetdance-världen” varit ett måste. Att dela det med barn, unga i Sverige och höja nivån i den svenska dansscenen har varit ett mål och nöje att få jobba med.

Det var lite kort från olika delar av min ungdom.
Vid nästa tillfälle tänkte jag gå in lite djupare i dansstilen locking. Berätta hur jag gått tillväga för att få information till denna dansstil.

19 MAJ VIKTOR WALDEN, PERSONLIG TRÄNARE OCH GRUPPTRÄNINGSINSTRUKTÖR

viktor-blogg-serie-3

18 MAJ VIKTOR WALDEN, PERSONLIG TRÄNARE OCH GRUPPTRÄNINGSINSTRUKTÖR

Idag visar jag en ny boxningsövning. Testa övningarna och häng på lite boxning på torsdag 18:30

Boxningsövning nummer 2 – 1 min
Två låga krokar
En hög krok

viktor-blogg-serie-2

17 MAJ VIKTOR WALDEN, PERSONLIG TRÄNARE OCH GRUPPTRÄNINGSINSTRUKTÖR

Hej alla!
Viktor heter jag och jobbar som personlig tränare här på shapes!
Idag är det min tur att gästa bloggen.

Tänkte berätta lite om min träning och visa övningar jag gillar!

Har varit aktiv inom kampsport sedan 4 års ålder i olika discipliner. Började med jujutsu, gick senare över till thai boxning och brottning, men det som fastnat mest är boxning, som jag dessutom håller ett Burenpass med på torsdagskvällar.
Boxningen har gett mig den kondition jag alltid strävat efter och  för styrka så har jag vänt mig till basövningar som knäböj och marklyft.
Här kommer en övning du kan göra. Imorgon kommer en ny så välkommen tilbaka hit till Bloggen torsdag d.v.s Burens Boxfysdag!
Se till att hålla ett högt tempo på boxningsövningarna och använd kroppens rörelser så mycket du kan, d.v.s. rotera din höft och bål i slagen.

Boxningsövning nummer 1 – 1 min
Låg höger vänster
Hög höger vänster

viktor-blogg-serie-1

0 MAJ ANNICA SIGFRIDSSON, PLATSCHEF PÅ HOUSE OF SHAPES

A PERFECT GUIDE…

Jag brukar läsa Svenska Dagbladets söndagsbilaga A Perfect Guide. Särskilt den sista sidan där en känd person får beskriva sin lyckliga helg. Det är en härlig läsning om man gillar att frossa i guldkantade lyxdygn med allt det goda i livet serverat på silverfat. Är det på riktigt verkligen…? Kan tillvaron vara så minutiöst välordnad…Ja kanske det.

Här är min perfekta guide, en verkligt lyckad dag in mina ögon när man får göra lite nytta och bidra. Håll till godo:

Vaknar innan klockan ringer 5.59. Lille Bentley, en 5-årig Chihuahua som bor hos oss tillfälligt är redan vaken och vill gå ut. På med ”hundkostymen” d.v.s. mjukisbrallor och en tjock jacka, och ut. Det snöar denna morgon i maj så det blir inte hela elljusspåret utan bara en kortare tur runt kvarteret. Efter 15 minuter och förrättat ärende är vi hemma igen. Min egen hund gick bort i höstas och jag har verkligen saknat de här morgonpromenaderna. Ett sms i telefonen säger att en kollega måste vabba idag. Då får vi tänka om lite i schemat….Jag läser papperstidningen, äter 2 mackor och dricker svart kaffe. Minst 3 koppar. Kollar mailen, alla sociala media för House of Shapes räkning. Mitt i detta brukar receptionen ringa. Idag har kassasystemet gjort en uppdatering under natten och ett kryptiskt meddelande måste tolkas. 7:30 är vi på väg mot bussen, jag och Bentley. Jag har min ryggsäck och en blå Ikeabag proppfull med 80 –talskläder som ska vara med i Vårshowen Historiedansarna på Maximteatern. Jag tar stor plats på Värmdöbussen med all packning och en hund.

Väl framme startar jag datorn och kollar rutinlistan och rapporterna från dagen innan. Skriver ut fakturor och attesterar och så tittar Benke in i all hast. Vi dividerar en stund om en mindre ombyggnation vi behöver göra men vips är han borta och inne i en studio och koreograferar.

Resten av förmiddagen lägger jag schema för receptionen, byter glödlampor, slänger pappkartonger, ringer en ny yogainstruktör, vässar en penna, uppdaterar en yvig budget, ber vår prao städa tidningshyllorna och skriva en ny text på svarta tavlan. Hela tiden flikar jag in mailen som annars växer lavinartat. Jag får runt 100 mail varje dag och har höga ambitioner att svara på allt. Smått som stort.

Innan lunch har jag skickat en massa information till alla danslärare och annan info till alla elever på Danslinjen.

Och så fortsätter hela dagen med en massa olika arbetsuppgifter. Telefonen ringer med jämna mellanrum och då passar jag på att gå runt i gymmet. Man måste inte sitta still när man pratar i telefon. Det sista jag gör innan jag åker hem är att ronda damernas. Massor av skräp på golvet och schampot måste fyllas på. Framåt 19.00 är jag hemma igen och efter middag så väntar en massa kontrakt, mer e-post, en blogg, ett styrelseprotokoll, en budget och en drös med kvitton som praon ska få sortera imorgon. Bentley? Jo vi gick en lång promenad på lunchen och 2 stycken promenader på kvällen. Stegräknaren på telefonen stannade på 6,7 km. Tack Bentley för det! Det är en normaldag. Jag kan gå nästan hur långa sträckor som helst. Varför satsade jag inte på gångsport i unga år… Idag har jag hunnit massor! Inte tränat men ändå gått nästan 7 km. En verkligt perfekt dag!

img_4409

9 MAJ ANNICA SIGFRIDSSON, PLATSCHEF PÅ HOUSE OF SHAPES

NÄR DET SNÖAR I MAJ

Är det inte ovanligt kallt för årstiden? Frågan ställs av nyhetsuppläsaren på TV2 och meteorologen står framför en isblå sverigekarta. Och i skrivande stund så faller snöflingorna här utanför fönstret på Hornsgatan 103. Jag gillar både snö och kyla. Och litegrann hoppas jag på ett lagom tjockt snötäcke, så pass att det räcker för en sista skidtur innan midsommar. Jag kommer från Vålbacken, strax utanför Östersund och där kan man faktiskt fortfarande skejta på myrarna om man är en väldigt ambitiös skidåkare. Men här på Hornsgatan så får vi nöja oss med vår vän stakmaskinen. Ski Ergo! Det är ingen dum apparat alls. Ställ det svarta vredet på 10. Staka allt du kan i 1 minut. Hur långt kom du? Emil Jönsson tar sig 340 meter. Det kommer jag aldrig att klara men dryga 200 i alla fall en bra dag. Testa – det är kul! Tekniken är viktig så använd benen för att komma upp högt. Det vill säga en hög position i utgångsläget. Magen håller emot när du är på väg ner och håll koll på armarna. Inga spikraka armar utan böj så du får maximal kraft.  Dra igenom hela vägen bakom rumpan innan du sträcker upp igen. Och som sagt – sikta på 340 meter på 1 minut.

Annars kan du kör allt du har i 10 sekunder, sedan drar du lugnt i 110 sek. Upprepa – 5 – 10 gånger. Variera alltid träningen vid stakmaskinen. Det blir roligare så.

Tänk att jag kan ge ett träningstips! Dagens skräll.

Imorgon ska jag berätta om en Perfect Day!

Eder Annica

1966789_10153794349005332_226091773_n

2 MAJ MATS ROTEGREN

Favorit i repris! Mats Rotegren delar med sig av sina träningstips. Den här veckan handlar det om mobilitet!

28 APRIL JAKOB ISAKSSON, PERSONLIG TRÄNARE

Kostrådgivning

Eftersom jag har lite annorlunda erfarenheter brukar folk fråga mig om kost och antar att jag har lite mer input än bara de senaste hälsotrenderna. Eftersom jag har bott och studerat i tempel i Kina där man har strikta regler kring kost brukar folk ta förgivet att jag är vegetarian. Det har jag varit under hela min danskarriär samt under tiden i templet, men allt handlar i slutändan om vad man gör och vad maten ska anpassas till. Nu för tiden äter jag kött men i rimliga mängder.

Viktigaste av allt i livet är balans. Allt som dras till en överdrift blir onyttigt, även hälsosamma grejer. Det finns ingen diet som passar alla utan beroende på kropp, ålder, inre balans och aktivitetsnivå passar olika kostsätt. Så vad betyder det här? Jo, det gäller att hitta en balans och variation i kosten som passar den livsstil man har. I kina äter man mycket mindre kött än man gör här i Sverige. I kött finns det olika ämnen som i stor mängd blir dåliga för kroppen, men det finns också mycket näring. Mycket kolhydrater i ett stillasittande samhälle är inte optimalt men utan kolhydrater fungerar inte kroppen. Exotisk frukt som är väldigt söt har mycket fruktos, men överdrivet intag av fruktos är knappast problemet med vår kost idag.

Mina bästa tips för riktigt hälsosam mat är t.ex.

1) VARIATION
Att variera maten så att protein- samt kolhydratskällorna i ett mål är flera. Bönor tillsammans med kött i samma rätt är ett ex. Att tänka variation över en vecka är dock mer vanligt.

2) ANPASSA MATEN

Anpassa kolhydrater efter aktivitetsnivå: barn som idrottar – mycket. Kontorsjobb och netflix – lite. Anpassa protein efter behov: hård träning och mycket nedbrytning av kroppen behöver mer protein.

3) BALANS

Om du ska slarva så är en 50cl cola zero i veckan inte farligt, 2 l cola zero om dagen kan bli problem. Tänker du att Goji-bär är nyttigt (eller vilken hälsokost som helst) så finns även där en rekommenderad dos och att överdriva den blir till ett problem.

Sista som bör nämnas är något som börjat bli ett problem nyligen. Det är det ökade koffein intaget. Koffein är igen inget problem och man säger till och med att tre koppar kaffe om dagen är helt ok. Det är ca 200-250mg. Men i dagens kosttillskott och ”energi drycker” är det en betydligt kraftigare dos (ex 180mg och uppåt) tar du tre sådana på en dag ligger intaget istället på 540mg som ligger mer än dubbelt över rekommendation. Detta utarmar kroppen och skapar problem då koffein inte är energi utan ett ämne som frigör energi. Och om man inte fyller på så töms man ur. Stelhet, spända muskler, ömma senor och leder samt trötthet och depression kommer som resultat.

healthy-foods

27 APRIL JAKOB ISAKSSON, PERSONLIG TRÄNARE

Morgonträning

Några av mina klienter kör PT innan jobbet. Men det är inte bara vanlig styrketräning utan såklart även Tai Chi. I Kina är detta inga konstigheter då man ofta möts innan jobbet för att starta dagen tillsammans. Gemenskapen skapar ett socialt värde som man inte ska bortse ifrån, men det viktigaste är träningen. Nu är sanningen den att i Kina har Tai Chi kompletterats med olika typer av dans (kinesisk folkdans, latin mm), badminton, jogging, styrketräning samt avancerad sparklek med fjäderboll.

image1

 

Att träna på morgonen är ett enkelt sätt att skapa bra rutiner. Något som ofta är en betydande del för bra träning. Att kliva upp en halvtimme tidigare är en investering som snabbt betalas tillbaka i energi och fokus under dagen. På morgonen lämpar sig såklart mer uppbyggande träning som Yoga, Qigong och Tai Chi samt även löpning och funktionell styrketräning med mycket rörlighet.

24 APRIL JAKOB ISAKSSON, PERSONLIG TRÄNARE
dsc01930Nu är det äntligen min tur att få skriva lite på House of Shapes blogg. Jag heter Jakob Isaksson och är Personlig Tränare, men med lite speciell inriktning. Jag är utbildad inom TCM (kinesisk medicin) och Tai Chi och har därför ett lite annat fokus när jag tränar folk.

Förutom min PT utbildning i Sverige så har jag även 2010–2011 gått två terminer på Guang Zhou Sport University” i södra Kina. Jag studerade där ett 1-årigt specialprogram för att bli idrottscoach med inriktning på kampkonst. Efter att ha placerat mig på medaljplats i VM i traditionell Kung Fu 2010 fick jag även chansen att vara med i universitetets professionella Wushu-team. Det var kul men stenhårt. Varje dag vaknade jag med träningsvärk i kroppen och somnade sedan slutkörd 21.30.

En dag kunde se ut så här

FRUKOST
08.00-08.30 Uppvärmning: löpning, stretching (split och spagat är ett krav)

dsc01922
08.30-10.30 Wushu: Träning av grunder inom Tai Chi och Kung Fu, akrobatik samt standardformer
10.30-12.00 Wushu: Sabel och Svärd
LUNCH
13.00-14.30 Teori (idrottslära, träning, massage m.m.)
14.30-16.30 Träning med Wushu-team: Träning på tävlingsformer samt kraft, hopp, snurrar och volter. Vi övade även in shower som vi reste runt och visade upp runt om i södra Kina.
16.30-17.00 Fysträning (Ex: Benböj, vadhävningar sedan hopp med kompis på ryggen, 4 fotbollsplaner grodhopp x 4, 10 min handstående, 20 min jägarställning eller några vändor idioten med sparkar och burpees som ökade i antal efter varje sprint)
17.00-17.30 Löpning (nedvarvning)
MIDDAG
19.00-21.00 Egen träning eller Sanshou (fighting)

dsc01931

20 APRIL CRISTINA POMO, DANSRÅDGIVARE

Onsdagar- Latin Cardio!

En gång i veckan får jag lämna kontoret och hålla klassen ”Latin Cardio”. Ett fartfyllt konditionspass med alla möjliga Latinamerikanska rytmer som Salsa, Merengue, Reggaeton, Bachata mm!  Dans och musik från den delen av världen har varit en stor del av min uppväxt i en musikalisk familj. På mitt pass glömmer vi alla måsten och regler och släpper loss!  Har du inte testat det än så välkommen!

salsa

 

18 APRIL CRISTINA POMO, DANSRÅDGIVARE 

benke

Min första dag på House of Shapes hösten 2015: Benkes uppsättning av Svansjön repeterade för fullt den hösten och jag kom in på kontoret, som jag delar med vår platschef Annica och möttes av lackstövlar, klänningar, peruker och en poster av Benkes huvud inklippt på en fotomodells kropp. ”Välkommen till ditt nya arbete!” utropade Annica nöjt. Den dagen speglar mitt jobb ganska bra tycker jag. Sedan den dagen har jag kommit in på kontoret till nya överraskningar och spännande projekt varje vecka och aldrig känt mig så hemma på en arbetsplats.

Jag har, enligt mig själv, det roligaste jobbet på House of Shapes. Min roll/titel är ”Dansrådgivare/Gruppträningsansvarig”. Det innebär att mina arbetsuppgifter är att göra scheman, sköta fakturor, hålla reda på lärare och elever på dansskolan, svara på kunders frågor, göra utskick och ibland anordna möhippor eller vara barn och/eller hundvakt. Mina kollegor är de bästa, min ledning är grym och kunderna/danseleverna är de finaste som finns! Jag har ganska snabbt sett till att mina nära och kära antingen dansar, tränar eller jobbar här. Flyttade in helt enkelt! Annars bor jag i Bromma med mina två barn och har utöver det en bonusfamilj med man och hans tre barn som bor i Solberga. Ja, vi är en stor familj!

Detta är första gången i mitt yrkesverksamma liv som jag riktigt känner att jag representerar en verksamhet som jag kan stå för på alla sätt. Jag totalt ÄLSKAR House of Shapes inställning till människor, dans, gruppträning och gym.

I´m here to stay!

12 APRIL MATS ROTEGREN

Ni känner kanske Mats som mannen som skriker i Buren en gång i veckan. Eller massören som går lös med sina armbågar på sin klient. Eller Mats som var medlem i World Class Hornsgatan 103 när House of Shapes knackade på den 1a juni 2011. Då var han en grundmurad HouseofShapesskeptiker och ifrågasatte allt vi gjorde. Vi fick mycket att tänka på…. Men 6 år senare är Mats kvar och är vår GästBloggare denna vecka. Så klart bloggar han inte utan levererar en VLOGG! Annars vore det ju inte den Mats vi känner.

Mycket nöje!

VLOGG DEL 1

VLOGG DEL 2

5 APRIL 2017  JENNIE WIDEGREN

Prins Daniel & Jag

Jag har sedan jag gick i pension som professionell dansare övergått till en mer normal mängd fysisk aktivitet och levt efter mottot;

En timmes träning per dag!

Något jag delar med Prins Daniel som lämnade gymvärlden för en ny karriär som Prins.

En timma är en möjlig uppgift!

Det är 24 timmar på ett dygn, du kan få till 60 minuters aktivitet på dessa timmar.

Sen VAD du väljer att göra spelar inte lika stor roll!

Dansa, gymma, yoga, spela fotboll, gå med hunden, dansa salsa, lira badminton, hoppa hage, listan är oändlig. De flesta tror att fysisk aktivitet bara gäller om du står i gymmet och kör biceps curls.

Nu är det ju bevisat att styrketräning är den mest effektiva träningsformen när det gäller att ”föryngra” kroppen. Belasta tungt, med extern vikt ger en friskare, starkare och mer långlivad kropp men det jag försöka säga att att om motivationen sviktar och gymmet inte lockar just idag så kan du fortfarande göra något fysiskt.

Våga testa något nytt! Boxas, ta en powerwalk, prova tai chi, pilates, ballet bar, Soma move eller Hip hop.

Ett annat trick man kan ta till är att boka en PT som ser till att du motionerar i en timme.

Sjukt skönt att bli tillsagd exakt vad man ska göra, hur många repetitioner och i vilket tempo. Hjärnan behöver knappt vara påslagen.

”De flesta lär sig efter ett tag att en timmes träning varje dag inte gör att man hinner med mindre, utan att man blir mer effektiv och kommer att lyckas bättre – samtidigt som man får en bättre hälsa”, säger Prins Daniel.

Och jag, Jennie Widegren håller med till 100 %.